Nu besteld, morgen in huis
2 jaar garantie
Grote eigen voorraad
Gratis verzending vanaf € 20,- NL en BE
Klantbeoordeling 9.1
SmarthomeKoning
  • Bekijk alle verlichting
    • Led strips
      Led strips
      Complete led strip sets, losse strips en losse onderdelen. Uitgebreid assortiment.
    • Led profielen
      Led profielen
      Aluminium profielen voor led strips. Verkrijgbaar in lengtes van 1 t/m 4 meter.
    • Slimme verlichting
      Slimme verlichting
      LED lampen, spots en strips bedienen met de smartphone en tablet. Android en iPhone App.
    • Bouwlampen
      Bouwlampen
      Uitgebreid assortiment LED bouwlampen. Voor particulier en professional.
    • Solar tuinverlichting
      Solar tuinverlichting
      Nieuwste generatie LED buitenlampen op zonne-energie. Hoge kwaliteit solar verlichting.
    • SmarthomeKoning
      SmarthomeKoning
      Alles voor uw smart home. Eenvoudig te bedienen met één gratis app.

Slimme verlichting

Bent u van plan om slimme verlichting te kopen? In dit artikel vertellen wij u alles over slimme lampen, wat de mogelijkheden zijn en waar u op moet letten bij de aanschaf.

Gaat u beginnen met slimme verlichting dan raden wij aan om vooraf te bepalen wat uw doel is. Hoe wilt u de lampen bedienen, welke functies moeten de lampen hebben en bent u van plan de slimme verlichting later uit te breiden?

Na het lezen van dit artikel bent u helemaal klaar om te starten met slimme verlichting.

Wat is slimme verlichting?

Slimme verlichting bestaat al jaren. Denk bijvoorbeeld aan de schemerlamp die automatisch aangaat als het donker wordt. Of het lampje bij de schuur die aanspringt als er iemand langsloopt. Tegenwoordig is slimme verlichting meer dan dat.

Onder slimme verlichting verstaan we verlichting die te bedienen is via een app op uw smartphone of tablet en die samen kan werken met andere slimme apparaten. Slimme verlichting is op te delen in verschillende categorieën.


Slimme lampen

De meest bekende categorie is slimme lampen. Deze lampen zien er hetzelfde uit als uw huidige lampen met als enige verschil dat zij een ingebouwde slimme module hebben. Hierdoor zijn ze aan uw netwerk te koppelen waarna de lampen via een app te bedienen zijn. Slimme lampen zijn te bedienen op afstand, kunnen worden gedimd en zijn in veel gevallen in staat om verschillende lichtkleuren weer te geven.

Het voordeel van slimme lampen is dat zij in uw bestaande fittingen passen. Zo kunt u van elke “domme” lamp een slimme lamp maken. Slimme lampen zijn verkrijgbaar in alle varianten die u gewend bent van de traditionele gloeilamp. Denk hierbij aan slimme E27 lampenslimme E14 lampen of aan slimme spots.

Een ander voordeel is dat slimme lampen vaak ledlampen zijn. Zo maakt u niet alleen uw bestaande lamp smart, maar profiteert u ook van een lager energieverbruik en dus lagere kosten.

Bij de aankoop van slimme lampen is het verstandig om te kijken naar het protocol waarop de lamp communiceert. Op het gebied van slimme verlichting zijn er verschillende protocollen, deze zijn niet altijd in staat om met elkaar te communiceren. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen met welk protocol u wilt werken zodat u uw slimme verlichting op een later tijdstip eenvoudig uit kunt breiden.


Slimme fittingen

Naast slimme lampen zijn er ook slimme fittingen verkrijgbaar. Deze fittingen schroeft u tussen uw bestaande fitting en uw lamp. Daarna kunt u de lamp op afstand in- en uitschakelen en soms ook dimmen. De slimme fitting is te bedienen via een wandschakelaar, afstandsbediening of via een app op uw smartphone.

Door gebruik te maken van een slimme fitting hoeft u uw lampen niet te vervangen, maar kunt u ze toch slim maken. Dit is bijvoorbeeld wenselijk als u een bepaald soort lamp heeft die niet verkrijgbaar is in een slimme variant.


Slimme ledstrips

Tegenwoordig zijn er ook slimme ledstrips. Deze strips worden geleverd met ingebouwde of bijgeleverde slimme module. Na het installeren voegt u de ledstrip eenvoudig toe aan uw app waarna ook deze op afstand te bedienen is.


Inbouwontvangers

Inbouwontvangers zijn ideaal als u uw lamp slim wilt maken zonder aanpassingen aan de lamp. Inbouwontvangers bouwt u achter uw schakelaar in. U kunt dan de schakelaar gebruiken zoals u gewend bent en ondertussen beschikt u ook over de mogelijkheid om de lamp op afstand en via de app te bedienen.

Inbouwontvangers zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Ook hier is het belangrijk om van tevoren te bekijken hoe u de lamp wilt bedienen. Voor een simpele aan/uit-schakelaar kiest u een aan/uit ontvanger. Wilt u de lamp kunnen dimmen, zorg dan dat u een dimmer module aanschaft. Deze werken vaak in combinatie met een pulsschakelaar.


Slimme stekkers

Slimme stekkers worden ook wel tussenstekkers genoemd. Deze plaatst u tussen het stopcontact en het apparaat. U leest het al, naast lampen kunt u de tussenstekker ook gebruiken voor andere apparaten.

Een handige functie van slimme stekkers is de energiemeting. Op die manier kunt u het apparaat op afstand aan- en uitschakelen en zien hoeveel energie er verbruikt is. Let wel op dat u hiervoor een slimme tussenstekker met energiemeting nodig heeft.

Met een slimme stekker is het alleen mogelijk om te schakelen. Het is dus niet mogelijk om verlichting te dimmen. Houdt hier rekening mee als u kiest voor slimme stekkers.


Buitenverlichting

Slimme verlichting is niet alleen geschikt voor binnenshuis. Tegenwoordig ziet u steeds meer slimme buitenverlichting. Van slimme tuinspotjes tot slimme wandlampen, allemaal te bedienen via een app.

Met slimme buitenverlichting tovert u uw tuin in enkele seconden om tot een sfeervolle omgeving. U kunt uw bomen in een bepaalde kleur uitlichten en de tuintafel voorzien van een warme wittint. De lampen bij de lounge dimt u een klein beetje en de spots in de veranda veranderen langzaam van kleur. Dit is allemaal in te stellen via de app op uw smartphone.

Naast sfeerverlichting is er ook slimme functionele buitenverlichting. Denk hierbij aan een spotlight die aanspringt bij beweging.

Houd bij de aankoop van slimme buitenverlichting goed rekening met de mate van waterdichtheid. Spots die in de openlucht geplaatst worden hebben een hogere waterdichtheid nodig dan bijvoorbeeld inbouwspots in het plafond van uw veranda.

De voordelen van slimme verlichting

Het slim maken van uw verlichting heeft als voordeel dat u uw verlichting op afstand kunt bedienen. Zo hoeft u niet elke schakelaar langs om de verlichting aan te zetten, maar kunt u met 1 druk op de knop (of via de app) al uw verlichting aan- of uitschakelen.

Naast het handmatig schakelen van uw verlichting kunt u via de app ook lampen automatiseren. Denk hierbij aan het automatisch schakelen bij zonsondergang, inschakelen van verlichting bij afwezigheid of het automatisch uitschakelen na een bepaalde tijd. Op die manier heeft u geen omkijken meer naar uw verlichting.

De mogelijkheden van slimme verlichting

Uw bestaande lamp slim maken vergroot het aantal mogelijkheden van uw lamp. Naast het op afstand of via de app bedienen van uw verlichting is er nog veel meer mogelijk. Om u een beeld te geven van de mogelijkheden hebben we een aantal standaard functies voor u uitgeschreven.

Lampen aan en/of uit zetten

Lampen aan en/of uitzetten is niets nieuws. Dat kon u ook al met uw “domme” lamp. Maar nu is het ook mogelijk om dit op afstand te doen, via uw smartphone of geautomatiseerd.

Lampen dimmen

Maakt u gebruik van slimme lampen of slimme fittingen dan kunt u de lampen ook dimmen. Ideaal als u bijvoorbeeld tv gaat kijken en niet al het beschikbare licht nodig heeft.

De kleur van een lamp bepalen (RGB of RGBW)

Met een slimme lamp (RGB of RGBW/RGBWW) beschikt u over de mogelijkheid om de lichtkleur van de lamp in te stellen. Met een RGB-lamp beschikt u over 16 miljoen kleuren die u eenvoudig via de app instelt. Kiest u voor een RGBWW lamp dan beschikt u over dezelfde 16 miljoen kleuren + alle tinten wit. Maar waarom zou u zoveel keuze willen hebben?

Stel u bent ‘s avonds een boek aan het lezen, dan is het prettig dat u voldoende licht heeft. U kunt dan de lichtintensiteit verhogen en kiezen voor koud wit licht. Op die manier hebben uw ogen genoeg licht om de letters goed te kunnen lezen en raakt u minder snel vermoeid.

Ontvangt u op diezelfde plaats ook visite, dan dimt u de lamp en kiest u een warm witte tint. Zo creëert u met dezelfde lamp een gezellige sfeer.


Afspeelprogramma’s

Als u uw slimme lampen gekoppeld heeft aan een app kunt u de lampen automatisch van kleur laten veranderen door gebruik te maken van afspeelprogramma’s. Bij sommige systemen is het zelfs mogelijk de verlichting te laten reageren op het beeld van de televisie of op de muziek.


Verlichtingszones

Koppelt u de lampen aan een afstandsbediening of app dan kunt u de lampen indelen in verlichtingszones. Zo kunt u bijvoorbeeld alle lampen in de woonkamer bundelen in de zone “Woonkamer”. Op die manier kunt u alle verlichting binnen een ruimte tegelijk bedienen.


Slimme verlichting: de protocollen

Bij de aankoop van slimme verlichting is het raadzaam om goed te kijken naar het communicatieprotocol. Het feit dat de meeste slimme lampen communiceren op 2,4GHz betekent niet dat het allemaal wifi lampen zijn. Het is ook goed om te weten dat lampen van verschillende protocollen niet rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren.


Wifi

Wifi lampen zijn voorzien van een ingebouwde wifi module. Nadat u de lampen in de fitting heeft gedraaid en de lamp ingeschakeld is kunt u hem toevoegen via de app. De lamp wordt dan, net als uw smartphone, gekoppeld aan uw wifi-netwerk. Op dit moment zijn deze lampen het meest populair omdat u geen technische kennis nodig heeft om ze aan te sluiten.

Een nadeel van wifi lampen is dat het invloed heeft op u wifi-netwerk en dus uw internetverbinding. Hoe meer apparaten u verbindt met uw netwerk, hoe meer uw netwerk belast wordt. Dit kunt u gaan merken in uw internetverbinding en de snelheid waarmee de lampen reageren.


Yeelight

Ook de lampen van Yeelight werken op wifi, zonder extra hub. Na installatie koppelt u de lampen aan de Yeelight app waarna u ze via de app kunt bedienen.

Yeelight lijkt qua ontwerp het meest op de lampen van Philips Hue. De lampen van Hue zijn ontworpen om het licht zo natuurlijk mogelijk te verspreiden. Hierdoor komen zij aan de herkenbare Hue vorm. Yeelight heeft hier goed gebruik van gemaakt, door het ontwerp over te nemen

Belangrijk om te weten is dat Yeelight lampen alleen op 2,4 GHz werken. Vaak zijn wifirouters uitgerust met een 2,4 GHz en een 5 GHz band. Zorg dat u tijdens de installatie van de lampen verbonden bent met het 2,4 GHz netwerk.


Milight

Milight beschikt over een breed assortiment lampen en spots met accessoires zoals afstandsbedieningen. Bij Milight ligt de werking net wat anders. Milight lampen communiceren standaard via RF (radiofrequentie) signalen. Op die manier kunt u elke Milight lamp koppelen aan een Milight afstandsbediening.

Wilt u de lampen via een app bedienen, dan dient u een wifimodule aan te schaffen. Via deze module koppelt u de lampen aan de Milight app. U beschikt vervolgens over de mogelijkheid om de lampen op afstand te bedienen en te kiezen voor de vele mogelijkheden die de app biedt.

Tegenwoordig brengt Milight ook verlichting uit die gebruik maken van het Zigbee protocol.


Zigbee

Zigbee maakt net als wifi gebruik van het 2,4GHz netwerk. Een verschil is dat u voor Zigbee een aparte hub nodig heeft, waardoor de netwerken gescheiden zijn.

Zigbee maakt gebruik van een mesh technologie. Dit houdt in dat apparaten ook onderling met elkaar kunnen communiceren zonder tussenkomst van de hub. Elk apparaat dat is aangesloten op netvoeding (230 V) versterkt het netwerk. Door deze techniek heeft Zigbee een groter bereik en kunt u meer apparaten koppelen aan het netwerk.


Wat heeft u nodig voor slimme verlichting?

Bij de keuze voor slimme verlichting is het van belang om vooraf te beslissen welk protocol u wilt gebruiken. Dit bepaalt of u in de toekomst makkelijk uit kunt breiden of verschillende merken lampen met elkaar te kunnen verbinden.

Daarnaast is het per protocol verschillend of u een extra hub of gateway nodig heeft. Dit heeft natuurlijk invloed op uw opstartkosten, maar kan in de toekomst voor meer mogelijkheden zorgen.

Verder is het verstandig om te bepalen hoe u de lampen wilt bedienen. Uiteraard is het mogelijk om via een app op uw smartphone te doen, maar het is ook raadzaam om te denken aan meer bedieningsmogelijkheden mocht uw internetverbinding uitvallen. Dan is een afstandsbediening een makkelijke oplossing. U kunt natuurlijk ook gebruik maken van uw bestaande schakelaars. Houdt er dan wel rekening meer dat wanneer de schakelaar uit staat, de lampen ook offline zijn. U kunt ze dan niet meer via de app bedienen.

Dit is eenvoudig op te lossen met inbouwschakelaars en inbouw dimmers. Op die manier profiteert u van uw bestaande schakelaars zonder dat de lampen daadwerkelijk offline zijn.


Slimme verlichting kopen

U weet nu de verschillende mogelijkheden op het gebied van slimme verlichting. Wij raden u aan om vooraf te bepalen wat uw doel is met slimme verlichting. Op basis van het doel kunt u het systeem of protocol kiezen. Dit maakt de aankoop van slimme verlichting een stuk eenvoudiger en u komt in de toekomst niet voor verrassingen te staan.

Heeft u nog vragen of wilt u een vrijblijvend advies? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen u graag verder.

22-08-24
Kennisbank
Gemaakt door Krijn Ermerins
+3173-7041102
Ma t/m vr van 9.00 tot 22.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur