Nu besteld, morgen in huis
2 jaar garantie
Grote eigen voorraad
Gratis verzending vanaf € 20,- NL en BE
Klantbeoordeling 9.1
SmarthomeKoning
  • Bekijk alle verlichting
    • Led strips
      Led strips
      Complete led strip sets, losse strips en losse onderdelen. Uitgebreid assortiment.
    • Led profielen
      Led profielen
      Aluminium profielen voor led strips. Verkrijgbaar in lengtes van 1 t/m 4 meter.
    • Slimme verlichting
      Slimme verlichting
      LED lampen, spots en strips bedienen met de smartphone en tablet. Android en iPhone App.
    • Bouwlampen
      Bouwlampen
      Uitgebreid assortiment LED bouwlampen. Voor particulier en professional.
    • Solar tuinverlichting
      Solar tuinverlichting
      Nieuwste generatie LED buitenlampen op zonne-energie. Hoge kwaliteit solar verlichting.
    • SmarthomeKoning
      SmarthomeKoning
      Alles voor uw smart home. Eenvoudig te bedienen met één gratis app.

Beginnen met een smart home

Heb je ooit gedroomd van een huis dat met je meedenkt? Waar de lichten automatisch aangaan als je binnenkomt, de thermostaat zichzelf aanpast en je nooit meer hoeft te zoeken naar de afstandsbediening? 

Met een smart home is dat geen toekomstmuziek meer, maar een realiteit die je vandaag al kunt creëren. Of je nu op zoek bent naar gemak, meer controle over je energieverbruik of extra beveiliging, een smart home biedt voor iedereen wel wat. 

Maar waar begin je als je weinig technische kennis hebt? 

In dit artikel ontdek je hoe je eenvoudig je eerste stappen zet in de wereld van slimme apparaten. Zo tover je je huis om tot een slimme, verbonden plek die jouw leven makkelijker maakt!

1. Wat is een smart home?

Een smart home, ook wel “slim” huis genoemd, is een huis waarin apparaten onderling communiceren en onafhankelijk acties uitvoeren. Deze technologie wordt ook wel domotica genoemd. Een smart home automatiseert handelingen die je normaal handmatig doet. 

Denk bijvoorbeeld aan het inschakelen van de verlichting wanneer de zon ondergaat. Of de thermostaat een graad lager zetten als je het huis verlaat. Hoe meer je van deze automatiseringen instelt hoe “slimmer” jouw huis wordt. 

In het perfecte smart home praten diverse apparaten en sensoren met elkaar om zo de juiste acties uit te voeren. Op die manier vergroot je jouw wooncomfort en veiligheid.

1. Wat is een smart home?

2. Wat zijn de belangrijkste voordelen van een smart home?

Een smart home kent vele voordelen. Om te beginnen zorgt een smart home voor meer gemak en comfort. 

Door handmatige handelingen te automatiseren hoef je niet meer na te denken over simpele taken. Hoe fijn is het als je ‘s ochtends de voordeur achter je dichttrekt en automatisch gaan alle lampen binnen uit, de thermostaat een stand lager en het alarm activeert. Of je verlaat je werk en om het moment dat je de auto instapt begint de thermostaat al met het verwarmen van je huis, gaat de verlichting in huis aan en kom jij thuis in een gezellig huis. 

Naast dat het voor veel gemak en comfort zorgt, vergroot het ook de veiligheid van je huis. Slimme sensoren krijgen dubbele functies. Wanneer je thuis bent detecteren ze in welke ruimte de verlichting wel wat feller mag, maar zodra je afwezig bent fungeren ze als alarmsysteem. Zodra er beweging gedetecteerd wordt, ontvang jij een melding op je smartphone met een foto van de slimme camera. 

En wat denk je van energiebesparing. 

Ik vergeet bijvoorbeeld regelmatig het licht op zolder uit te zetten. Op zolder is mijn hobbyruimte/kantoor. Regelmatig vergat ik de verlichting, waardoor ik weer naar boven kon om het uit te zetten. Tegenwoordig ziet dat er heel anders uit. Zodra ik boven kom weet de zolder dat ik er ben. Is het dag, dan opent het zonnescherm voor meer daglicht. Is het avond, dan gaat de verlichting aan. Ga ik weer naar beneden, dan schakelt alles uit. Op die manier bespaar ik veel energie en dat scheelt weer in de maandelijkse kosten. 

Dit is ook een goed voorbeeld hoe een smart home problemen oplost. Het probleem van verlichting die onnodig aan blijft staan is hiermee opgelost. Een ander voorbeeld is dat de verlichting in huis niet voluit brandt als er niemand thuis is. Pas als er iemand aanwezig is gaat het licht feller. Het zijn kleine besparingen, maar onderaan de streep levert het jaarlijks een aardig bedrag op.

3. Hoe begin je met een smart home?

Wanneer je wilt beginnen met een smart home is het verstandig om te bedenken wat je belangrijk vindt. 

Wil je meer gemak en wooncomfort of zoek je een manier om je huis beter te beveiligen? Door antwoord te geven op deze vragen krijg je inzicht in je prioriteiten. 

Je zult merken dat wanneer je bent begonnen met het opzetten van je smart home, je volloopt met ideeën die je kunt automatiseren. Hierdoor verlies je snel het overzicht en de focus. Het is daarom belangrijk om je prioriteiten helder te hebben. Wat wil je bereiken en hoe wil je dat bereiken. Op basis daarvan kun je bepalen welke apparaten je daarvoor nodig hebt. 

3. Hoe begin je met een smart home?

Welke slimme apparaten zijn essentieel in je smart home?

Het makkelijkst en meest toegankelijk is om te beginnen met het slim maken van je verlichting. Verlichting is iets wat iedereen in huis heeft en je hoeft er geen technische kennis voor te hebben om het slim te maken. Iedereen heeft wel eens een lampje vervangen. 

Vervang je huidige lampen door slimme lampen en start met een automatisering die de verlichting inschakelt op het moment dat de zon ondergaat.

Tip: Houd het simpel. Begin met eenvoudige automatiseringen om gewend te raken aan het instellen en fine tunen.

Je zult merken dat slimme apparaten meerdere functies kunnen vervullen. 

Neem bijvoorbeeld een slimme stekker met energiemeting. Naast dat hij je apparaten op afstand kan in- en uitschakelen, geeft hij ook inzicht in het verbruik van het apparaat. Op die manier zie je direct waar je energie kunt besparen en kun je dit automatisch uit laten voeren. 

Voorbeeld: Schakel in de avond de stekkerdoos van je tv-kast uit. Meesstal zitten daar meerdere apparaten op aangesloten die in stand-bymodus nog steeds stroom verbruiken. Wanneer je ligt te slapen, heb je die apparaten niet nodig en kun je ze net zo goed uitschakelen. Door dit te automatiseren heb je zelf niet in de gaten, maar merk je het jaarlijks wel op je energierekening. 

Wil je een stapje verder gaan, dan zijn slimme sensoren een mooie toevoeging. Door slimme sensoren met je slimme verlichting te combineren voeg je een extra slimme laag toe aan je smart home. Naast meer gemak, zorgen slimme sensoren ook voor meer veiligheid wanneer je niet thuis bent.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van je eerste smart home-producten?

Je hebt nu enkele voorbeelden gezien van hoe slimme apparaten je comfort en veiligheid kunnen vergroten. Voor je begint met het aanschaffen van slimme apparaten moet je weten waar je op moet letten. Slimme apparaten zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. Maar niet alle slimme apparaten zijn hetzelfde. Het grootste verschil zit in het communicatieprotocol.

Smart homes kennen verschillende protocollen. De 3 meest gebruikte zijn wifi, bluetooth en Zigbee. Het is belangrijk om vooraf te bepalen welk protocol je wilt gebruiken, omdat niet alle protocollen direct met elkaar communiceren.

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van je eerste smart home-producten?

Tip: Wil je weten wat de verschillen zijn, lees dan Zigbee vs wifi: De belangrijkste verschillen.

4. De verschillende smart-home systemen

Er zijn verschillende smart home systemen te gebruiken. Elk merk heeft tegenwoordig wel zijn eigen systeem. De meest populaire zijn Google Home, Amazon Alexa, IKEA Trädfri en Apple Homekit. 

Bij SmarthomeKoning hebben wij gekeken naar de systemen die al bestaan en ons assortiment zo samengesteld dat onze producten met alle systemen werken. 

Zelf zijn wij enorm fan Smart Life. Smart Life werkt op het Tuya platform. Tuya is een platform voor slimme producten dat door veel winkels gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan de Action, HEMA, Kruidvat. 

Een ander groot voordeel van Smart Life is dat het zowel met wifi, bluetooth als Zigbee apparaten werkt. Hierdoor kunt u al uw slimme apparaten bundelen in één app. Geen gedoe meer met schakelen tussen meerdere apps, maar alles op één centraal punt. 

Tegenwoordig is Matter in het leven geroepen om systemen van verschillende fabrikanten met elkaar samen te laten werken. Deze technologie staat nog in de beginfase, waardoor nog niet elk apparaat Matter-compatible is, maar het is zeker verstandig dit in de gaten te houden.

5. Hoe installeer je smart home-apparaten?

Het installeren en instellen van smart home-apparaten hangt af van welk protocol je gebruikt. 

De meeste smart home-apparaten zijn plug&play waardoor je dit prima zelf kunt doen. 

Moet je sleutelen aan elektrische circuits en heb je hier niet voldoende kennis van, dan is het raadzaam om dit uit te laten voeren door een professional. 

5. Hoe installeer je smart home-apparaten?

Over het algemeen zit het installatieproces van smart home-apparaten als volgt in elkaar:

  • Je installeert het apparaat op de gewenste plek
  • Via de app koppel je het apparaat aan je bestaande wifi of Zigbee netwerk. 
  • Via de app kun je het nog koppelen aan spraakassistenten zoals Google Home of Amazon Alexa
  • Je stelt het product in of voegt het toe aan een automatisering

Bij het installeren van je smart home-producten kun je tegen verschillende problemen aanlopen. Meestal heeft dit te maken met het koppelen van de apparaten. 

Elk apparaat heeft zijn eigen manier om in de koppelmodus te komen. Lees daarom goed de handleiding door. 

Bij het gebruik van wifi-producten heeft het vaak te maken met de verbinding naar het wifinetwerk. Slimme wifi apparaten werken op 2,4GHz, tegenwoordig hebben routers zowel een 2,4GHz als een 5GHz netwerk. 

Belangrijk is dat uw smartphone verbonden is met het 2,4GHz netwerk wanneer u de apparatuur probeert te koppelen.

6. Veiligheid en privacy van je smart home

Wanneer je begint met het opzetten van je smart home is het ook belangrijk om rekening te houden met de veiligheid en privacy van je smart home. 

Bij het gebruik van slimme verlichting is het allemaal nog niet zo spannend, maar wanneer je slimme camera’s of deurbellen gaat gebruiken is het goed om uit te zoeken waar je bestanden worden opgeslagen, wie er toegang tot heeft en hoe je je camera kunt beveiligen tegen hackers. 

In principe is alles op internet te hacken, zorg daarom altijd dat je het standaard wachtwoord aanpast, schakel waar mogelijk twee-factor authenticatie in en voer regelmatig updates uit. 

Zoek uit waar je video’s worden opgeslagen, is dit lokaal op een SD-kaart of staan ze in de cloud? Daarnaast is het verstandig om de privacyregels in acht te nemen met betrekking tot het plaatsen van camera’s. Meer informatie hierover vind je op: Camera's bij het eigen huis.

7. Je smart home automatiseren

Je hebt al kunnen lezen dat een slim huis handmatige taken van je overneemt. Dit worden automatiseringen genoemd.

Een automatisering bestaat meestal uit 3 onderdelen. De trigger, de voorwaarde en de actie. 

De trigger bepaalt wanneer de automatisering wordt uitgevoerd. Dit kan op basis van een vaste tijd zijn, de stand van de zon, de status van een apparaat of de locatie van een persoon. Laten we de zonsondergang als voorbeeld nemen. 

7. Je smart home automatiseren

De voorwaarde bepaalt of de actie moet worden uitgevoerd. Dit kan aanwezigheid zijn, een tijdsrange of de status van een apparaat. Laten we in dit voorbeeld de aanwezigheid gebruiken.

De actie bepaalt wat er gedaan moet worden. Hier heb je ontelbaar veel mogelijkheden. Denk aan het schakelen van apparatuur, het instellen van de thermostaat, het activeren van het alarm of het verzenden van een melding. 

Laten we eens kijken hoe een automatisering eruit kan zien:

  • Trigger: de zon gaat onder.
  • Voorwaarde: Er is iemand thuis
  • Actie: De verlichting in de woonkamer wordt ingeschakeld

Conclusie

Het opzetten van een smart home hoeft niet ingewikkeld te zijn, zelfs niet als je geen technische achtergrond hebt. Met de juiste apparaten, een duidelijk plan en aandacht voor veiligheid kun je jouw huis slimmer, efficiënter en comfortabeler maken. 

Of je nu begint met slimme verlichting, een smart speaker of geavanceerde automatiseringen, er zijn volop mogelijkheden om je leven een stuk makkelijker te maken.

Het belangrijkste is om te starten met wat jij nodig hebt. Kies een ecosysteem dat bij jou past, begin met een paar eenvoudige apparaten en breid je smart home stap voor stap uit. Zo profiteer je direct van de voordelen zonder overweldigd te raken.

Klaar om jouw huis slimmer te maken? Bekijk onze selectie van smart home producten en zet de eerste stap naar meer gemak, comfort en controle!

13-09-24
Smart home informatie
Gemaakt door Krijn Ermerins
+3173-7041102
Ma t/m vr van 9.00 tot 22.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zondag van 12.00 tot 17.00 uur